2012. július 3., kedd

Óriásfog Ödüsszeiája

Miocén időszak 23 millió évvel ezelőtt... Japán partjai.

A legnagyobb ragadozó épp becserkészte a zsákmányát. A nagy fehércápa éppen zsákmányt keres, ez a példány hét méter hosszú, de még várnia kell pár millió évet, hogy ő legyen a tengerek ura. Hirtelen valami megragadja a farokúszójánál, és megrázza. A cápa szinte ketté szakad...
A támadója egy Carcharodon megalodon, több mint 13 méter hosszú, és 60 tonna. A nagy tengeri hüllők, majd a ragadozó cetek kihalása után a cápák egyik faja hatalmas méreteket mért el, és a tenger egyik csúcsragadozója lett.


Ez a hím már több mint hat éve uralja a tengert, és most élete legnagyobb utazására indul... A világ másik részére indul, hogy párosodjon és továbbadja a génjeit. Az útjának célja a Bádeni-tenger, ahol ő is született, majd felnőtt. Útja során számtalan tengeri ragadozóval fog találkozni, feltárul előtte a Miocén kori szörnyek tengere.
Ahogy nyugat felé halad, más veszélyes ragadozókkal is találkozik. A tenger alatt füttyök hallatszanak, amiket csobbanások kísérnek... brygmophyseterek. Ezek a hét méteres ragadozók a ma élő Ámbráscetek rokonai, bár hét méteres hosszúkkal eltörpülnek a megalodonok mellett, de hála annak, hogy a füttyjelek visszaverődése után képesek követni a zsákmányt, és annak, hogy képesek fel és le is úszni, a maguk módján veszélyes ragadozók.


A megalodon pontosan az ő területükön úszik át. A cetek füttyjelekkel próbálja elkergetni a betolakodót, de a megalodon nem törődik ezekkel, egyszerűen átúszik. A brygmophyseterek tudják, hogy nem jó dolog összeakaszkodni a náluk nagyobbal.

India szubkontinens partvidékei...

A megalodon több kilométert is megtett a Japán tenger óta. Ez a hal egy igazi kozmopolita, egy példány hosszú élete során gyakorlatilag az egész világot beutazza zsákmány után kutatva. Mivel cápa ez az életeleme, állandóan úsznia kell, nem rendelkezik úszóhólyaggal. Ha leállna az a halálát jelentené.
Közben a parton egy dráma kezd kibontakozni.
A parton egy chilotherium legelészik. Ez az állat egy orrszarvúféle, de nincs tülke, helyette az állkapcsa alsó részén két meghosszabodott agyar van, ennek a segítségével ássa ki a gyökereket a föld alól, valamint ezzel kápráztatja el a nőstényeket, és ezzel vív meg a többi hímmel.
 

És ezzel védi meg magát a ragadozóktól. Szemből egy  amphicyon közelít. Ez a bestia a medvékkel és a kutyákkal is rokon, a földet az egész talpa érinti. Ez a példány igen csak nagy, grizzly méretű, és csak egy célja van. Elejteni a chilotheriumot. A chilotherium mint a legtöbb orrszarvú féle rövidlátó, ezért veszi észre későn a bestiát, de azonnal kapcsol, amikor az felé kezd rohanni. A chilotherium hátralép, majd előrerántja a fejét, a medvekutya felnyüszít, amikor az agyarak felsértik a hasán a bőrt. A fájdalomtól rángatózik a földön, miközben a rinocérosz kereket old.


A megalodon tovább folytatja az útját. Megkerüli Afrika déli csücskét, már az Atlanti óceán vízét hasítja, de érzi, hogy kezd fogyni az energiája. Fejlett érzékszerveinek hála érzékeli a víz hullámzását, és már tudja, hogy tőle pár méternyire egy cetotherium csapat úszik. Ezek a bálnák a déli vízekre igyekeznek, hogy megszüljék a borjaikat. A megalodonnal szembe haladnak, így a hatalmas cápának csak annyi dolga van, hogy balról megkerülje őket. Fél óra múlva telibe kapja a csapatot, majd elkapja az egy fiatalabb állatot. Alulról támad, a fogai összezárulnak a cetotherium hasán, és egy nagyobb darabot tép ki belőle. Nem sejti, hogy egy másik ragadozót is a környékre vonzott a hangzavar.

 
A Lyviathan ez a teremtmény az ámbráscetek rokona, 13 méter hosszú, a koponyája ebből csak 3 méter, lebukik, majd alulról támad egy nagyobb cetotheriumra. Az állat pánikba esik, elszakad a csordától, de a lyviathan beleakaszkodik a farkába, és kiharap egy nagyobb darabot. A lelassult teremtménnyel könnyedén végez. A vérszagra kisebb cápák gyűlnek, mikor a két hatalmas ragadozó elhagyja a mészárlás helyszínét.

A megalodon hamarosan az útja végéhez ér, elhagyja az Atlanti Óceánt, és azon beltenger területére ér, amit ma úgy hívunk Kárpát Medence. A partot hatalmas mocsárciprus erdők borítják, és a tenger amely az év más szakában átlagosnak mondható, veszélyes. A hatalmas cápamonstrumok ide jönnek párosodni, a nőstények itt hozzák világra utódaikat, akik hamarosan felnőnek, és útra indulnak, hogy ők legyenek a tengerek urai...
A megalodon és társai még sokáig lesznek az óceánok urai, de az Antarktiszon lévő jégtakaró növekedni fog, az óceánok lehullnak, ez pedig megpecsételi a megalodon sorsát...

Sorozatunk következő részében a Perm időszakot látogatjuk meg, azon állatok élethalál harcába nyerünk bepillantást, amelyek az emlősök ősei voltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése